fejléckép

Méhészet kezdőknek

Méhészet kezdőknek

Amiről minden kezdő méhésznek tudnia kell.



  

Hány családdal kezdjek el méhészkedni?
 • Kezdő méhészeknek mindig azt javasoljuk, hogy max. 4-5 családdal induljanak.
 • Egy-két év alatt olyan gyakorlati tapasztalatokra tesz ugyanis az ember szert, hogy utána már bátran beiratkozhat egy OKJ-s képzésre.
 • A képzésekkel pedig megszerezhet egy olyan méhész végzettséget és ami még fontosabb, tudást, amivel bátran nekiállhat a méhes tovább-fejlesztésének.

Milyen kaptártípussal érdemes elkezdenem a méhészkedést?
 • Ha megvan a megfelelő elméleti hátternük, valamennyi gyakorlati ismeretünk és a méhes számára kijelölt és engedélyezett helyünk: ideje eldöntenünk, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk. Bármely kaptártípus megfelel a méhészkedésre.
 • Minden kaptártípussal másképp kell méhészkedni és mindegyikkel lehet jó eredményeket elérni. Igazándiból a gyakorlattal tapasztalja meg mindenki, hogy melyik a saját maga számára a legmegfelelőbb módszer.
 • A legelterjedtebb kaptártípusok egyébként a rakodókaptárak.
 • Nagy állományhoz ezeket a legkönnyebb gépesíteni. Én pl. évekig próbálkoztam nagyboconádi fészek +1/2 nagyboconádi mézterű rakodókkal és 24 keretes nagyboconádi fekvőkkel – bár máshol ezzekkel a kaptártípussal konténerek is jól működnek, nekem mégsem jöttek be. Mióta 1/2 boconádi rakodókra váltottam, a mézhozam a többszörösére növekedett és számomra a kezelésük is sokkal egyszerűbb (pl. mézelvételnél szöktető használok és nem kell azon nyomban a helyszínen pörgetni, hanem megoldható az otthoni pörgetés is).

Hol kezdjek el méhészkedni?
 • Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettségünk és gyakorlatban is találkoztunk már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesünket el tudjuk helyezni: Mikre kell odafigyelni a méhészeti hely kiválasztásánál?
 1. Először is utána kell járni a helyi állattartási rendeletnek amely meghatározza, hogy az adott környéken hová szabad méhest telepíteni. FIGYELEM! A méhészeti tevékenység bejelentés köteles. Minden év februárjában a helyi önkormányzatnál jelezni kell, hogy pontosan hol és mennyi méhcsaládunk található.
 2. Hivatalos anyaméhnevelő-telep 5 km-es körzetében nem, vagy csak a nevelő méhész engedélyével lehet méhészetet létesíteni.
 3. Országos szinten egy rendelet van, amire nagyon oda kell figyelni, ez pedig kimondja, hogy a méhkaptárakat a telekhatártól legalább 4 méternyire kell elehelyezni. Ha nincs meg ez a távolság, úgy 2 méter magas tömör kerítés, vagy sövény kell ahoz, hogy a méhek röptét megemeljük és ne veszélyeztessük a szomszédokat.
 4. Helykiválasztásnál fontos, hogy előzetesen egyeztessünk a szomszédokkal. Ez azért fontos, mert a méhek nagy valószínűséggel rá fognak járni a szomszédban található vízre (pl. kutyaitatóra, kerti tóra, kerti csapra, megöntözött virágokra) és előfordulhat hogy több szúrás is éri majd a röpvonalukba kerülőket. Ha esetleg a szomszédban, vagy a környékben élők közül valaki allergiás, és a méhszúrástól akár életveszélyes állapotba is kerülhet, akkor később biztosan problémáink lehetnek. Ezeket érdemes a meggondolt helyválasztással előre kivédeni…
 5. A helykiválasztásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a méhek elérhető közelségben megfelelő méhlegelőt találjanak: 500-1000 méteres távolsában legyen több hektárnyi olyan terület, ahonnan a méhek gyűjteni tudnak. Ellenkező esetben vagy vándorolni kell velük, vagy a szezon nagy részében etetni kell őket, ami nem egy kifizetődő állapot.
Gyakorlati méhészeti tréning
 • Ha már megvan az elméleti háttértudás, ajánlott minden kezdő méhésznek ellátogatnia egy működő méhesbe, méhészetbe. Jó, ha a saját méheink megvásárlása előtt a gyakorlatban is megismerjük a méhek kezelését, kitapasztaljuk szervezetünk méhszúrásra adott reakcióját, és meglátjuk hogyan viszonyulunk a méhekhez a gyakorlatban.
 • Aki pl. allergiás a méhszúrásra, nem bírja, mikor a bőrén több méhecske is mászkál, vagy annyira fél tőlük mikor a feje körül repkednek, a méhészeti látogatás után és még a nagyobb befektetés előtt beláthatja, ha nem neki való a méhészkedés.

Mit kell először megtanulni a méhészkedésről?

 • Lelkes kezdőként nagyon fontos, hogy kaptárvásárlás helyett először az elméleti alaplépéseket tanuljuk meg.
 • Az alábbi két könyv ebben nagy segítség lehet: Az alapmű, vagy ahogyan sokan emlegetik a méhészet “Bibliája”: Őrösi Pál Zoltán: Méhek között Ruff János: A méhészmester könyve (tartalmazza mindazt összefoglalva, amit a méhészvizsgán tudni kell)
 • A jelenlegi szabályozás értelmében ma magyarországon bárki tarthat méheket. A méhészeti tevékenységet azonban egyre többen szeretnék némi képzettséghez kötni. Ennek oka egyszerű és nagyon is megalapozott: egy nem megfelelően kezelt, elhanyagolt méhessel a kontár méhész akár olyan fertőzéseket okozhat, melyel saját állománya mellett akár a környező méhészek állományát és sok éves munkáját is tönkreteheti.
 • Fontos az alapfokú tudás a méhegészségügyi ismeretkeről és méhészeti lépésekről, nehogy a környező méhészeknek kárt okozzunk!!!!



Hogyan kezdjek el méhészkedni?

 • Ha valaki szeretne elkezdeni méhészkedni, először mindenképpen érdemes az elméleti alaplépéseket elsajátítania. Az elmélet elsajátítása után és még a méhkaptárak megvásárlása előtt fontos, hogy a kezdő méhész mindenképpen látogasson el egy működő méhesbe, méhészetbe.
 • Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettsége a kezdő méhésznek és gyakorlatban is találkozott már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesét el fogja helyezni.
 • Ha megvan a megfelelő elmélet, gyakorlat és a hely: ideje eldönteni, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk.



Egy kis olvasnivaló:


Források és Hasznos Információk
hobbitippek.blog.hu/2017/06/09/meheszet

//www.youtube.com/watch?v=Ej9NFpVWAY0 - Magyar "egész estés" dokumentumfilm a méhészkedésről

www.lepesmez.com/meheszet.htm - A méhészet rövid bemutatása.
www.benefits-of-honey.com/honey-bee-facts.html - Érdekes tények a méhészkedésről.
meheszforum.hu/forum/ - Magyar méhészfórum.
www.omme.hu/?cat=36 - Orszégos Magyar Méhészeti egyesület
magyarmezogazdasag.hu/meheszet - Méhészet
hvg.hu/kkv/20131028_A_mehesz_aki_letarolja_Europat - A magyar méhész aki letarolta Európát
csernamez.com/meheszet_kezdoknek

 



























<< vissza a bloghoz

Fel↑