fejléckép

A koronavírusról

INFORMÁCIÓK: Az országos COVID-19 teszteléséhez

Az országos COVID-19 tesztelés

A TESZTELÉSRŐL

A szlovák lakosság országos tesztelésére 2020. október 31. és november 1.-én, valamint 2020. november 7. és november 8.-án kerül sor, mindkét alakalommal szombattól  vasárnapig terjedő időszakban. Az országos tesztelés segít feltárni a rejtett koronavírus-gócpontokat, és fékezheti a vírus terjedését. Ezáltal orvosaink időt és teret nyernek a betegek megfelelő ellátására. A tesztelésen való részvétel nem csak saját állapotunk felmérését teszi lehetővé, de segítségével szeretteinket és a környezetünkben élőket is megóvhatjuk a fertőzéstől.

Mi az antigén teszt?

MIT KELL TUDNI A TESZTELÉSRŐL?

 • A tesztelés önkéntes, azon tízéves kortól bárki részt vehet.
 • A tesztelés nem ajánlott azoknak, akik 65 év felettiek, és idejük nagy részét saját otthonukban töltik, vagy akik mozgásukban korlátozottak vagy egészségi állapotuk miatt korlátozottak, és körülményeikből adódóan természetes módon kerülik a társas kapcsolatokat.
 • A tesztelésen nem vesznek részt a szociális otthonok lakói és a kórházi fekvőbeteg ellátásban részesülő betegek, őket az adott intézményekben fogják tesztelni.
 • A tesztelésre két egymást követő hétvégén kerül sor. Ajánlott mindkét tesztelésen részt venni. A két tesztelés között – ahogy most is – ajánlott a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a találkozások számát és betartani az érvényes járványügyi intézkedéseket.
 • Ahol az megoldható, a tesztelésre kültéren kerül sor. A mintavétel menete egyirányú lesz, hogy ezzel is csökkenthető legyen az egy helyen tartózkodó személyek száma.
 • A tesztelés szigorú járványügyi intézkedések mellett történik. A helyiségeket fertőtleníteni fogják.
 • A rendet és a szabályok betartását a rendőrség és a katonaság felügyeli.
 • A tesztelő személyzetet előzetesen tesztelik.
 • A teszteléshez szükséges mintavételt kizárólag egészségügyi személyzet végzi.
 • A tesztelés után a mintákat biztonságosan megsemmisítik.
 • Mindenki maga döntheti el, melyik tesztelőhelyen vesz részt a tesztelésen a 07:00 – 12:00 vagy 13:00 – 22:00 óra közötti időszakban, senkinek nem kell emiatt hazautazni a lakóhelyére. Kérjük azonban, hogy mindenki elsődlegesen a saját városában, községében kialakított tesztelőhelyeket vegye igénybe.
 • Ha olyan személynek lesz pozitív a teszteredménye, aki mással közös háztartásban él, több szálláshely áll majd rendelkezésére, ahol eltöltheti a kötelező karantén idejét, hogy elkerülhető legyen egymás megfertőzését.
 • A külföldön élő szlovák állampolgároknak nem javasoljuk, hogy az országos tesztelés miatt Szlovákiába utazzanak. Rájuk azok a 2020. október 1-től érvényes feltételek vonatkoznak, amelyek meghatározzák a biztonságos és kevésbé biztonságos országokból való hazatérés feltételeit, és amelyek megtalálhatók az egészségügyi minisztérium honlapján (korona.gov.sk).
 • Aki egészségügyi személyzetként vagy önkéntesként szeretne segíteni a tesztelés során, kérjük, regisztráljon, az egészségügyi minisztérium honlapján (korona.gov.sk).
 • Aki természetbeni segítséggel tudja támogatni a tesztelőhelyeket (sátrak, ionizációs légtisztító berendezések, garmicid lámpák, védőeszközök, fertőtlenítőszerek, kültéri melegítők stb.), kérjük, vegye fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal.

 

A TESZTELÉS MENETE A TESZTELŐHELYEN:

 • A tesztelőhelyre való belépéskor fertőtlenítse a kezét. A fertőtlenítőszerek a helyszínen rendelkezésre állnak.

 

ADMINISZTRÁCIÓ

 • Ezután egyszerű adminisztrációs eljárás következik, az arra kijelölt munkatárs előtt igazolnia kell magát személyi igazolványa a gyerekek betegbiztosítási kártyája bemutatásával.
 • Ki kell töltenie a regisztrációs nyomtatványt.
 • A regisztrációt követően sorszámot és zsebkendőt kap.
 • Odalép a szemeteshez, kifújja az orrát, köhög, és eldobja a zsebkendőt.

 

MINTAVÉTEL

 • Az egészségügyi dolgozónak átadja a sorszámát.
 • Az egészségügyi dolgozó egy puha mintavevő pálcával mintát vesz az orr-garatból.

 

AZ EREDEMÉNY MEGVÁRÁSA

 • Az eredményt egy arra kijelölt, fertőtlenített helyen kell megvárnia.

 

AZ EREDMÉNY ÁTADÁSA

 • Az egészségügyi dolgozó az előzőleg átadott sorszámmal fogja Önt szólítani.
 • Az egészségügyi dolgozónak újra mutassa be személyi igazolványát.
 • Az egészségügyi dolgozó kitölt egy tanúsítványt, amelyen megjelöli az Ön teszteredményét.
 • Az egészségügyi dolgozó egy lezárt borítékban átadja Önnek a tanúsítványt, amely tartalmazza, mit kell tennie negatív vagy pozitív teszteredmény esetén.
 • Ezután Ön elhagyja a tesztelőhelyet, és pozitív teszteredmény esetén 10-napos karanténba vonul.

Fontos, hogy minél többen elmenjünk a tesztelésre, és az országos tesztelés mindkét körében részt vegyünk

Az eredeti szöveg megtalálható a honvédelmi minisztérium honlapján.

MEGVAN AZ EREDMÉNY, HOGYAN TOVÁBB?

NEGATÍV VAGYOK

Ajánlott 7 nap múlva ismételten részt venni az országos tesztelés második fordulóján, mivel betegsége esetleg olyan stádiumban lehet, amikor még nem mutatkozott meg. Mindenki akkor cselekszik helyesen, ha felelősséggel áll a teszteléshez.

POZITÍV VAGYOK

 1. Az eredmény kézhezvétele után minél előbb vonuljon 10-napos házi karanténba. Akik nem szeretnék otthon tölteni a karantén idejét, lehetőségük lesz azt egy karantén üzemmódra átalakított szálláshelyen eltölteni. A szálláshelyekről hamarosan több információval szolgál majd a közlekedési miniszter.
 2. A teszteredményről telefonon, e-mailben, SMS-ben tájékoztassa körzeti orvosát (gyermekek esetében a gyermekorvost).
 3. A teszteredményről tájékoztasson mindenkit, akivel az előző 2 napon közelebbi kapcsolatba került. Kérje meg őket, hogy szintén vegyenek részt az országos tesztelésen, vagy jelentkezzenek tesztelésre a korona.gov.sk oldalon keresztül. E személyekre szintén vonatkozik a kötelező 10-napos karantén egészen addig, míg negatív teszteredményt nem tudnak felmutatni.
 4. Naponta figyelje, vannak-e a koronavírusra jellemző tünetei (legalább egy tünet a felsoroltak közül: köhögés, légszomj, láz, szag- és ízérzékelés elvesztése), mérje és jegyezze fel naponta a hőmérsékletét.
 5. Amennyiben a felsorolt tünetek valamelyikét érzékeli magán, telefonon vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatallal. Ezt követően az ő utasításaik szerint kell eljárnia.
 6. Tartsa be a szigorú kézhigiénés előírásokat, és viseljen szájmaszkot (közös háztartás esetén lehetőség szerint tartson távolságot a többiektől, tartózkodjon külön szobában, a fürdőszobát a többiektől elkülönítve használja, használjon külön étkészletet, tányért, poharat, fehérneműt stb., rendszeresen szellőztessen és fertőtlenítse a közös helyiségeket).
 7. A háztartás tagjain kívül ne találkozzon más személyekkel.
 8. Ne utazzon sehova.
 9. Lakóhelyén, illetve a karantén helyszínén ne fogadjon látogatót.
 10. A karantént 10 nap után lehet elhagyni, feltéve, hogy az utolsó 3 napon nem volt klinikai tünete vagy nem került kapcsolatba koronavírusos beteggel vagy pozitív teszteredménnyel rendelkező személlyel. Az izoláció befejezéséhez nem szükséges negatív teszteredmény. Több esetben előfordul, hogy a pozitív teszteredmény még fennáll, de a vírus ennyi idő elteltével már nem képes emberről emberre átterjedni, az adott személy tehát már nem fertőz.

 << vissza a bloghoz

Fel↑