fejléckép

Hírek

FELHÍVÁS - afrikai sertéspestis

FELHÍVÁS

A TŐKETEREBESI ÁLLAMI ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERÜGYI HIVATAL

felhívja a figyelmet arra, hogy az afrikai sertéspestis kedvezőtlen terjedése a szomszédos Magyarországon, Ukrajnában és Lengyelországban, egyre nagyobb kockázatot jelent a házi sertések és a vaddisznók számára Szlovákiában, azokon a területeken, amelyek ezekkel az országokkal határosak. Ezt bizonyítja az afrikai sertéspestis elterjedése a közelmúltban, vaddisznókban és házi sertésekben a Tőketerebesi járásban.

A házi sertések megfertőződésének kockázata növekszik az alacsony biológiai védelem és a vírus terjedése elleni intézkedések nem megfelelő betartása miatt, amely közvetlen vagy közvetett fenyegetést jelent a kereskedelemi, ill. ipari sertéstartó gazdaságokra is /sertés populáció csökkentése a fertőzés zónájában vagy a sertés átvitelének tilalma a fertőzött területekről a tenyésztőbe, ill. vágási célokra/.

A súlyos helyzetre való tekintettel az afrikai sertéspestis határ menti területeken való terjedésével kapcsolatban azt javasolják, hogy a sertéstenyésztők ideiglenesen szüntessék meg a házisertés-tenyésztést, és az értesítés visszavonásáig ne vezessenek be új tenyészeteket.

 << vissza a bloghoz

Fel↑